Birke-Skørhat
Russula claroflava
Hat
HatfarveEnsfarvet varm gul.
Hatdiameter5-10 cm.
HatbeskrivelseFørst lidt hvælvet, senere nedtrykt.
Lameller
LamellerFørst hvidlige, senere gullige. Med alderen også gråplettede.
Lameltype
Kort tilhæftede
Stok
StokfarveHvid, efterhånden grå.
Stokhøjde4-10 cm.
Stokdiameter1-2 cm.
Stokring
Nej
Andre karakteristika
Kød Hvidt og fast, siden mere blødt. Langsomt grånende ved gennemskæring.
Lugt Svag.
Smag Mild og nøddeagtig.
Sporestøv Gult.
VoksestedUnder birk.
VoksemådeEnkeltvist eller i flokke.
Anvendelse
God spisesvamp. Unge eksemplarer kan anvendes rå i salater.
Forvekslingsmuligheder
Ferskengul Skørhat (spiselig) har stok med lilla skær.
Generelt om skørhatte
Skørhattes svampekød er skørt, og "krummer", når man brækker svampen i stykker. Hos de andre hatsvampe (undtagen mælkehatte) er kødet fibret, og kan trækkes i lange stykker.
Kødet hos skørhatte afgiver ikke saft (modsat hos mælkehatte). Skørhatte vokser altid på jorden, i nærheden af træer eller buske.
Alle mildtsmagende skørhatte er spiselige, alle skarptsmagende kasseres.
Søger du oplysninger om en bestemt skørhat? Skriv "skørhat" i søgefeltet øverst på denne hjemmeside.
Skørhattes svampekød er skørt, og "krummer", når man brækker svampen i stykker. Hos de andre hatsvampe (undtagen mælkehatte) er kødet fibret, og kan trækkes i lange stykker.
Kødet hos skørhatte afgiver ikke saft (modsat hos mælkehatte). Skørhatte vokser altid på jorden, i nærheden af træer eller buske.
Alle mildtsmagende skørhatte er spiselige, alle skarptsmagende kasseres.
Søger du oplysninger om en bestemt skørhat? Skriv "skørhat" i søgefeltet øverst på denne hjemmeside.