Karbol-Champignon

Agaricus xanthoderma
Misvisende?
Karbol-Champignon
1 af 3
Se flere billeder på Google
Hat
HatfarveKalkhvid til blegt brunlig. Farves straks gul ved tryk.
Hatdiameter5-13 cm.
HatbeskrivelseOfte næsten lodrette sider og vandret top.
Lameller
LamellerFørst rosa, men til sidst mørkebrune. Smalle, tætte.
Lameltype  Frie
Stok
StokfarveHvid. Gult kød i stokbasis.
Stokhøjde5-10 cm.
Stokdiameter1-2 cm.
Stokring  Ja. Bred og veludviklet. Skæl på undersiden.
Andre karakteristika
Kød Hvidligt.
Lugt Blæk- eller karbolagtig.
Smag Ubehagelig.
Sporestøv Chokoladebrunt.
VoksestedPå bar jord eller i græs.
VoksemådeOfte i store flokke eller hekseringe.
Anvendelse
Svagt giftig, forårsager opkastninger.
Forvekslingsmuligheder
Kan kendes fra spiselige champignoner på dens lugt og på det gule kød i stokbasis.
Lugter af mandler. Længere om at anløbe gult.
Lugter af mandler. Længere om at anløbe gult.
Generelt om champignoner
Champignonerne har frie lameller, som bliver brune af sporene, når hatten har foldet sig ud.
De er generelt spiselige, og de to arter, som er svagt giftige (Karbol-Champignon og Perlehøne-Champignon) gulner meget stærkt i stokbasis, og lugter metallisk-blækagtigt.
Søger du oplysninger om en bestemt champignon? Skriv "champignon" i søgefeltet øverst på denne hjemmeside.